Brandinformation

Vet du hur du ska agera vid brand?

Brandvarnare ska finnas i varje bostad – Enligt lag
Röktesta din brandvarnare regelbundet genom att exempelvis hålla en
utblåst tändsticka under brandvarnaren. Byt batteri en gång om året.

Brandsläckare för att begränsa skadan
Om det finns en 6 kilos pulversläckare i hemmet ökar chansen att du kan släcka en brand tidigt. I början växer elden långsamt, men elden kan sprida sig snabbt och bli mycket stor. Det tar bara några minuter innan ett helt rum brinner.

Placera din brandsläckare lättillgängligt. Var noga med att kontrollera med jämna mellanrum så att släckaren fungerar.

Kontrollera att:
• tryckmätaren står på grönt
• slangen är hel
• den är plomberad
• släckaren inte är skadad i övrigt.

Brinner det i kastrullen? Lägg på locket.
Brand på spisen kan lätt sprida sig till fettfiltret i spisfläkten. Släck spisbränder enkelt genom att lägga på locket. Släck aldrig med vatten, då oljan i maten reagerar med vattnet och skapar ännu större eld.

Håll trapphuset rent
Trapphuset ska vara fritt från saker så att du lätt kan ta dig ut. Även ambulans och räddningstjänst behöver lätt kunna ta sig fram för att hjälpa dig vid sjukdom eller brand. Barnvagnar, möbler och liknande kan lätt antändas eller försvåra framkomligheten.

Stäng dörren – Röken dödar
Startar en brand så sprider den sig snabbt och bildar giftig rök. Om du inte hinner släcka elden så stäng dörren för att förhindra spridning av elden. Kryp under röken när du utrymmer och använd inte hissen vid brand.

Gå inte ut i ett rökfyllt trapphus
I flerbostadshus utgör varje lägenhet en egen brandcell. Det betyder att om det brinner hos din granne ska branden normalt inte kunna sprida sig till din lägenhet inom 60 minuter. Det ger räddningstjänsten tid att göra en insats. Vänta i lägenheten tills räddningstjänsten hjälper dig ut. För att försvåra rökspridning, se till att din dörr har tätningslister. Våta handdukar kan hjälpa till att täta brevinkastet.

Kom ihåg – RING 112

Mer information finns att hitta hos www.brandskyddsforeningen.se


Registrera dig för att ta del av information och uppdateringar från styrelsen. 👋

✅ För att du ska kunna ta del av våra nyhetsbrev behöver du bekräfta prenumerationen genom att klicka på länken i bekräftelsemailet som skickas direkt till din e-post efter att du startat prenumerationen.

❌ Om du inte får något bekräftelsemail, titta i skräpposten!

Genom att starta prenumerationen godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter.